UA-112160206-1

Wat betekent (hoog) gevoelig zijn?

Hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen en volwassenen merken veel op. Ze zijn gevoelig voor prikkels. Ze zien bijvoorbeeld direct de kleinste verandering in hun omgeving. Omdat ze zo op hun omgeving gericht zijn, zijn ze vaak invoelend, behulpzaam, intuïtief en gewetensvol.

Elk ( hoog gevoelig)  kind is anders en zal dan ook verschillend reageren op die veelheid en heftigheid van door hen ervaren prikkels. Het ene kind zal proberen de prikkels te vermijden en trekt zich terug. Het andere kind zoekt de prikkels juist op en lijkt maar door te kunnen gaan zich niet bewust van enige grens.  Prikkels kunnen van  buitenaf komen zoals geluiden, beelden en  emoties van anderen. Of prikkels komen van binnenuit zoals gedachtes, gevoelssensaties in emoties of van de zintuigen. Door de kwaliteit dat hoog gevoelige mensen zich intens kunnen verbinden aan belevingen staat de overprikkeling al snel klaar. Elk kind laat dit anders zien aan de wereld om zich heen. Overstuur raken, stress , boosheid of angst, door gedachtes niet in slaap kunnen komen, druk gedrag, vasthouden aan bekende dingen of beren op de weg zien. Dit kunnen allemaal uitingen hiervan zijn. Soms zijn concentratieproblemen of woedeaanvallen uitingen en wordt het gedrag  onterecht gekoppeld  aan ADHD of PDD-NOS.

Hooggevoelige kinderen hebben veel kwaliteiten! Ze zoeken naar verbinding, zien vaak een totaaloverzicht en zijn zich meer bewust van het onbewuste. Vaak is er een sterke verbeeldingskracht en creativiteit.  Zij zijn betrokken met de wereld, natuurgericht en dol op dieren. Rechtvaardigheid en eerlijkheid is duidelijk terug te herkennen.

Voor deze kinderen is het oh zo belangrijk om te (h)erkennen hoe zij de dingen ervaren en dat ze tools in handen krijgen om te leren omgaan met die prikkels en overvraging.

De trainingen voorzien hierin en zijn een prachtige en leuke manier om de ontwikkeling van je kind die ondersteuning te geven die nodig is!

Heel vaak is te zien dat ouders deze eigenschappen ook herkennen bij zichzelf en er bewust mee willen omgaan voor zichzelf en hun kinderen.